Palveluesimies Janica Hirvonen

Missiona muiden motivoiminen

Palveluesimies Janica Hirvonen vastaa tiiminsä kanssa Olkiluoto kolmosen ulkoalueista ja vaihtotyöhuoneista. Savonlinnasta lähtöisin oleva nainen on varsinainen tehopakkaus, jonka aikaansaava asenne on huomattu myös RTK-Palvelulla.

– Tiimiini kuuluu seitsemän työntekijää. He pitävät huolta ulkoalueiden lisäksi laitoksen kenkäraja-alueista. Tämä tarkoittaa laitoksella käytettävistä erikoisvarusteista eli valkovaatteista huolehtimista, Janica selventää.

Janican ura RTK-Palvelulla on ollut kovaa nousukiitoa. Hommiin tultuaan hän ehti olemaan vain pari kuukautta rakennussiivoojana ja sen jälkeen pari kuukautta palveluohjaajana, kunnes sai ylennyksen tiiminvetäjäksi. Vain muutama kuukausi edellisestä ylennyksestä Janicasta tuli palveluesimies.

– Olen tällainen pörheltäjäluonne. Se varmaan huomattiin täälläkin ja siksi olen saanut paljon vastuuta alusta alkaen. Palveluesimiehen työt aloitin Olkiluoto kolmosella, mutta tein samalla tittelillä esimiehen hommia hetken myös siivouspuolella Olkiluoto ykkösessä ja kakkosessa, jälleen Olkiluoto kolmosella työskentelevä Janica muistelee urakehitystään.

Turvallisuus ja työkaverit ovat lähellä sydäntä

Työssään Janica pitää erityisesti turvallisuusasioiden kehittämisestä ja kouluttamisesta. Ydinturvallisuuden parissa toimiessa oikea perehdytys ja koulutus ovatkin ensiarvoisen tärkeitä. Kiitosta Janica antaa työnantajalleen yhtenäisistä toimintatavoista ja ohjeistuksista.

– Turvallisuusasioiden pohtiminen on erittäin motivoivaa. Pidän siitä, että RTK-Palvelulla saan kehittää työtäni ja ideoida uutta. Toivon, että tulevaisuudessa pääsen vetämään koulutuksia vieläkin enemmän. Haluan välittää turvallisuustietoa ja olla tekemisissä ihmisten kanssa.

Syyskuussa 2018 ahkera nainen aloitti työn ohessa esimiehille suunnatun puhtaus- ja kiinteistöalan erikoisammattitutkinnon opiskelun. Koulutuksen kautta tullut osaaminen tulee näkymään myös muiden työntekijöiden arjessa.

– Kehitän opintojeni kautta suunnitelmaa, jonka avulla voimme motivoida työntekijöitä vieläkin paremmin. Meillä on tosi hyvä tiimi ja haluan, että ympärilläni olevat ihmiset voivat hyvin, Janica kertoo.

Työkavereiden hyvinvoinnista huolehtiminen näkyy Janican työssä myös siten, että huomattuaan ettei työkuorma jakaantunut tasaisesti kaikkien esimiesten kesken, hän otti vastuulleen myös muiden työtehtäviä.

– Olen sellainen, että turhaudun jos minulla ei ole tarpeeksi tekemistä. En myöskään kestä ajatusta, että muut ovat vaarassa uupua työn alle, jos voin tehdä asialle jotain. Tässä järjestelyssä kaikki voittivat, Janica naurahtaa.

Oma juttu löytyi Raumalta

Aikaisemmalta koulutukseltaan Janica on nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Työuransa aikana hän on tehnyt töitä henkilökohtaisena avustajana Savonlinnassa ja etuuskäsittelijän virassa sosiaalitoimistossa Tampereella. Aikaisemmista työsuhteistaan hän on oppinut täsmällisyyttä ja toisen ihmisen huomioimisen tärkeyttä.

Raumalle Janican tie vei alun perin rakkauden perässä. Kaupunki ja meri tuntuivat omalta heti kättelyssä ja onnekseen Janica työllistyi RTK-Palvelulle Olkiluotoon tekemään rakennussiivousta.

– Raumalla hyppäsin korkkareista työmaalle. Se oli ihanaa, kun pääsin liikkumaan ja heilumaan imurin varressa. Olin innoissani kaikesta uudesta mitä opin ja ala vei minut mennessään. Sille tielle jäin, Janica nauraa.

Janican mielestä on harmillista, että siivousalaa kohtaan on usein vääriä ennakkoluuloja, eikä alan potentiaalia ja uramahdollisuuksia ymmärretä kunnolla.

– Minulla on missio, että tulevaisuudessa asia muuttuu. Tämä on hienoa ja monipuolista asiakaspalvelutyötä, Janica muistuttaa.