RTK-Palvelu Oy:n uusi toimitusjohtaja Samuli Eskola

”Kun yhtiön sokkeli on kunnossa, päälle on helppo rakentaa”

Raumalaislähtöinen Samuli Eskola aloitti 10.1.2022 RTK-Palvelu Oy:n toimitusjohtajana. Pitkä kokemus johtotehtävistä auttaa Eskolaa astumaan eläkkeelle jääneen Ismo Heikkosen saappaisiin. Uusi toimitusjohtaja on jo aloittanut tulevaisuuden askelmerkkien asettelun.

Eskola on tehnyt yli 20 vuoden työuran elintarvikealalla, pääsääntöisesti pörssiyhtiöissä. RTK-Palveluun hän siirtyi Naapurin Maalaiskana Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä. Hän on työskennellyt myös esimerkiksi HKScanin Suomen ja Baltian kuluttajaliiketoimintojen johtajana sekä luonnonmarjoja ja poronlihaa jalostavan Polarica Groupin toimitusjohtajana.

– RTK-Palvelun muutamassa yksikössä vierailtuani olen jo huomannut, kuinka laadukas ja luotettava toimija olemme. Elintarviketeollisuudessa ja RTK-Palvelun toiminnassa on paljon yhteneväisyyksiä. Olemme hyvin lähellä ihmisen perustarpeita: kaikkien täytyy syödä, ja toisaalta paikat täytyy pitää siistinä ja nurkat kunnossa. Asiakaskokemus ratkaisee molemmissa.

– Olen lähes samaa ikäluokkaa kuin RTK-Palvelu, vain parisen vuotta nuorempi. RTK on tehnyt 50 vuotta hyvin johdonmukaisesti töitä, kasvanut ja laajentunut. Olemme vakavaraisia ja tukevalla pohjalla. Sokkeli on tosi hyvin valettu ja sen päälle on hyvä rakentaa joko kerroksia ylöspäin tai sivulle.

Ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö vahvuutena

RTK-Palvelulla on pitkäaikaisia asiakassuhteita, joista osa on Eskolalle jo ennestään tuttuja. Luotettavana toimijana tunnetulla yhtiöllä on laaja palvelutarjonta, ja asiakasta kuunnellaan herkällä korvalla. Eskola uskoo, että yhtiön tulevaisuus on varsin valoisa.

– Olen huomannut, että meillä on tarjota paljon enemmän, kuin mitä asiakkaat välttämättä tiedostavat. Jos mietityttää, mitä kaikkea voimme tehdä, niin kannattaa rohkeasti kysyä. Meillä on yli 3000 kiinteistöpalveluiden erikoisosaajaa, sanoo Eskola.

Siivous on ollut aina RTK-Palvelun kivijalka, mutta matkan varrella palvelut ovat laajentuneet mittavaksi kokonaisuudeksi. Tamperelainen Nokia Arena on hyvä esimerkki RTK-Palvelun tarjonnan laajuudesta. Osaava henkilöstö huolehtii niin siivouksesta, teknisistä palveluista, jäänteosta kuin kiinteistöhuollosta.

– Jos Nokia Arenalla jää sulaa tai 13 000 kiloa painava mediakuutio siellä katossa menee pimeäksi, niin meidän täytyy osata reagoida nopeasti. Siinä meidän kykymme kiinteistöhuoltoon on punnittu, ja hyväksi todettu. Vaikea kuvitella sellaista kiinteistöä, missä meidän henkilökuntamme ei pärjäisi.

Yhteisin voimin kiinteistöjen parhaaksi

Uuden toimitusjohtajan arkeen kuuluu yksiköihin tutustumisen ohella kokousrutiineja johtoryhmästä ja hallituksen kokouksista aina työvaliokuntaan, mutta henkilökunnalle hän haluaa olla helposti tavoitettavissa. Hän asuu vaimonsa ja 5-vuotiaan poikansa kanssa Vaasassa, mutta työpöytä liikkuu nykyajan toimintatapoja sujuvasti noudattaen paikkakuntien välillä, kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan.

– Nyt kun matkustelen lähinnä kotimaassa, kalenteriin jää paremmin aikaa niin henkilökunnalle kuin omalle perheelle. Tietenkään en voi yli 20 yksikössä olla tasaisesti läsnä, mutta jätän kalenteriini tilaa kuunnella työntekijöidemme mielipiteitä, lupaa Eskola.

– Haluan antaa henkilökunnallemme entistä selkeämmät suuntaviivat tulevaisuudesta. Minulle on tärkeää, että vahvistamme yhdessä tekemisen kulttuuria aktiivisella vuorovaikutuksella, ja sitä kautta nopealla reagointikyvyllä asiakkaidemme suuntaan. Siinä alkaa olemaan jo aika hyvä yhtälö.

Tulevien vuosien toimintasuunnitelma työn alla

Uudessa pestissään Eskola aikoo ensin tutustua yksiköihin ja ihmisiin. Tähän mennessä hänen kuulemansa tarinat ja työntekijäkokemukset ovat olleet hyvin valoisia.

– Moni työntekijöistämme on tehnyt pitkän työuran talossa, ja esimerkiksi kouluttautunut työn ohessa, tai vaihtanut kokonaan toimenkuvaa. RTK-Palvelussa tarvitaan jatkossakin hyvin laajamittaista osaamista. Täällä välitetään ihmisistä ja annetaan heille mahdollisuus onnistua omana itsenään, Eskola lupaa.

– RTK-Palvelu tekee parhaansa yhtä lailla asiakkaiden, työntekijöiden kuin yhteiskunnankin eteen. Viimeisimpänä vastuullisena tekona lasten ja nuorten hyvinvoinnin tueksi konsernimme mahdollisti Raumalle ja Euraan tekojääratojen rakentamisen. Haluamme olla aktiivisena osana yhteiskunnallisen hyvän luomisessa. Tästä on hyvä jatkaa.