Korona

Yleiset ohjeet COVID19 (koronavirus) epidemian aikana

Rokotukset

Rokotteet suojaavat tehokkaasti vakavalta koronataudilta. Rokotus ehkäisee myös viruksen tarttumista, vaikkei se estä tartuntoja kokonaan. Ensisijaisen tärkeää on, että kaikki saavat rokotteen.

Oman kuntasi koronarokotusohjeet löytyvät oman kuntasi nettisivuilta. Rokotusaikoja on kunnallisissa rokotuspisteissä tarjolla pitkin päivää. Rokotusajat pyritään, mikäli siihen on mahdollista vaikuttaa, ottamaan työajan ulkopuolelta, päivän alussa tai lopussa. Mikäli saatu koronarokotusaika sijoittuu työajalle, tulee työntekijän olla yhteydessä esimieheen ajoissa ennen varattua aikaa.

Miten koronavirus tarttuu

Koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana yskiessä ja aivastaessa tai tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä.

Tyypillisimmät oireet

Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion tyypillisimmät oireet ovat kuume, kurkkukipu, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Jos sinulla ilmenee kyseisiä äkillisen hengitystieinfektion oireita tai olet ollut läheisessä kontaktissa sairastuneeseen henkilöön, sairastumisen syy saattaa olla koronavirusinfektio.

RTK-Palvelun koronaviruskauden ohjeistus

  • Taudin oireiden ilmaantuessa, töihin tuleminen on kielletty.
  • Noudatetaan 2 metrin turvaväliä. Vältetään työskentelyä toisten ihmisten välittömässä  läheisyydessä.
  • Yskiminen ja aivastaminen kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka laitetaan nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Kädet pestään usein vedellä ja saippualla. Huolellinen pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.
  • Vältetään pintojen turhaa koskemista.
  • Vältetään kättelyä.
  • Vältetään kasvojen koskettelua. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan sisätiloissa aina.
  • Toimistolla käydessäsi, muista kirjoittaa nimesi ovelta löytyvään läsnäololistaan.

Kasvomaskin käyttäminen

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskisuositus on voimassa toisten ihmisten suojaamiseksi ja teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

RTK-Palvelu noudattaa THL:n suosituksia ja kasvomaskisuositus on voimassa alueen koronaepidemian vaiheen mukaan (perustaso, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe). Yksikön työsuojelupäällikkö vastaa yksikkönsä sairaanhoitopiiriä koskevasta tilanneseurannasta ja kunnan tiedotusta siitä, mikä vaihe epidemiassa on menossa. Katso koronaepidemia-alueiden tilanne, rajoitukset ja suositukset.

Kasvomaskin käytön tarvetta tulee myös arvioida työkohteen vaarojen selvityksessä, kuten mitä tahansa muuta työturvallisuusriskiä. Työnantaja voi velvoittaa työntekijöitä käyttämään kasvomaskeja kohteen riskinarvioinnin mukaisesti.

Esimies arvioi työkohteessa esiintyvän tarpeen maskin käyttämiseksi. Tarpeen määrittämisessä tulee ottaa huomioon

  • THL:n voimassa olevat suositukset.
  • Asiakaskohteissa noudatettavat varomääräykset ja säännöt.
  • Työntekijän mahdollinen riskiryhmään kuuluminen.
  • Jos työntekijä ei voi työssään noudattaa riittävää turvaväliä (2 metriä).
  • On tarve suojata muita henkilöitä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä.

Mikäli asiakas edellyttää työntekijältämme pidemmälle menevää suojautumista esim. visiirillä, ohjeistetaan työntekijää näissä tapauksissa erikseen ja yksikkö yhdessä esimiehen kanssa vastaa suojaimen hankinnasta.

Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan poistaessasi sitä.

Yhteydenotot terveydenhoitoon jos tarvitset lääkäriä

Jos epäilet saaneesi koronavirus COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä terveydenhuollon päivystykseen puhelimitse:

  • Ensisijaisesti ollaan yhteydessä omaan terveyskeskukseen puhelimitse.
  • Mehiläisen työterveyshuollon sopimukseemme ei kuulu COVID-19 testaus kuin ainoastaan erikseen sovittavissa poikkeustapauksissa esimiehen luvalla.
  • Työnantajan tulee selvittää mahdolliset työpaikalla tapahtuneet altistumiset. Tästä syystä pidämme läsnäololuetteloa toimistolla työskentelevistä henkilöistä.
  • Jos olet altistunut, tee pikatesti.
  • Positiivisen pikatestituloksen jälkeen, hakeudu viralliseen PCR-testiin.
  • Mehiläinen on avannut oman puhelinnumeron, johon toivotaan 24/7 kaikki yhteydenotot/huolet liittyen koronavirukseen puh 010 414 1848.
  • Mehiläinen on toistaiseksi avannut Digiklinikka-palvelun kaikille Mehiläisen työterveysasiakkaille. Lataa OmaMehiläinen-sovellus puhelimeen.
  • OmaMehiläinen sovelluksen kautta saatavilla myös etävastaanottopalvelu, johon ohjataan ja saadaan ohjaus Digiklinikalta tai OmaTyöterveyspuhelinpalvelusta hoitohenkilökunnan hoidontarpeen arvioinnin jälkeen.
  • COVID-19 testauksen jälkeen työntekijä ei saa tulla töihin ennen negatiivisen testituloksen varmistumista. Työntekijä voi olla poissa työstä omailmoitteisesti, mutta mikäli terveydenhuolto antaa poissaolotodistuksen on se toimitettava esimiehelle. Työntekijän tulee toimittaa saamansa testitulos esimiehelle.

Vastaanotolle ei saa lähteä ennen puhelinkontaktia, jos epäilee koronavirusta.

OmaTyöterveyspuhelin ja Digiklinikka palvelee normaalisti muissa työterveyshuoltoon liittyvissä asioissa, p. 010 414 0777.

Yleisiä ohjeita karanteenista

Noudatamme viranomaismääräyksiä karanteenin suhteen. Karanteenitapauksessa tulee sen vaikutuksesta työntekoon sopia esimiehen kanssa. Työnteon estyessä työntekijästä johtumattomasta syystä, on poissaolo palkallinen. Jos henkilö pystyy tekemään etätöitä, voi niitä tehdä, jolloin palkka maksetaan normaalisti.

Alle 16-vuotias huollettava karanteenissa

Mikäli henkilön alle 16-vuotias lapsi asetetaan karanteeniin, on huoltajalla oikeus jäädä hoitamaan tätä. Tällöin henkilö hakee tartuntapäivärahan Kelasta itse. https://www.kela.fi/tartuntatauti_nain-haet

 

Mikäli tarvitset apua tai neuvoa koronaepidemiaan liittyvissä asioissa, ole yhteydessä esimieheesi.